jordgubbarochbubbel

jordgubbarochbubbel

torsdag 9 november 2017

Veckans rubrik - v 45


Julhysteri?

är rubriken för veckan och det är Olgakatt som håller i rubrikpinnen.

Julen ja, den kommer sakta men säkert krypande. Och när man som jag håller lite koll på veckor framåt så är det inte långt alls. Tre lediga helger innan dopparedagen infaller.
Så det går fort nu.

Men hysteri?
För egen del nej. Det var det mycket mer av förr när barnen var små och paket skulle inhandlas, köttbullar rullas, pynt som skulle upp och granen som skulle kläs... och är man som jag, julknasig och vill tillaga allt själv... ja, ni förstår, då blir det lätt hysteri.

Men på jobbet!
Som ju är i mataffär så blir det hysteriskt i några dagar, kanske veckor faktiskt. Stressade kunder som vill ha just det där som dem tänkt sig, precis nu! och som blir än mer darriga i den julstress som dem redan känner. Som under inga omständigheter kan stanna upp och tänka efter om det som dem behöver precis just nu verkligen är livsviktigt!

Inget konstigt i det,
för med julhysteri kommer den egna prestationsångesten. Man vill ju ordna julen så att den blir så där julig, mysig, tindrande, varm och full av gemenskap för sig själv och sina nära och kära. Så man springer sig andfådd då man glömmer bort att andas i allt, som man för sig själv har bestämt att man vill (måste) ha. Och när klockan slår tre på julaftons eftermiddag och Kalle Ankas jul flimrar förbi på tvn sitter man där och nickar till i soffan när tröttheten slår in efter veckor av måsten och göranden.
Så efter den välbehövliga micropausen är det upp igen på skakiga ben och full fart för då ska potatisen kokas och all mat som är proppad i kylen fram på bordet...

I kvällningen
sen när maten för den dagen ligger i mätta magar, paket är öppnade och hjärtat i den egna kroppen stillat sig kom jag på mig själv att tänka -vad var det som hände? Jaha! julafton har svischat förbi som en tornado och jag sprang och sprang... men mysigt!? NEJ! inte just då. Långt senare sen när julhelgen gått förbi och bort, då hade vi en mysig helg.

Tacka vet jag
juldagen. Då kan man äta frukost länge. Spela julklappsspelen som barnen fått. Lyssna till härlig julmusik i bakgrunden. Äta allt det där goda som man planerat för i veckor. Umgås och bara ha det skönt tillsammans!

Tack o lov
så är det inte riktigt på det där viset längre. Jo, på jobbet förstås! där är det inte mycket som ändrats genom alla år som jag jobbat när det kommer till jul och andra storhelger.
Men på hemmaplan är det inte så hysteriskt alls. Jag köper färdiga köttbullar om jag inte hinner göra egna. Och sillen likaså. Det som är viktigt att göra själv är julskinkan och det är ju inte så jobbigt. Ugnen sköter den delen...

God Jul
vill jag ju ändå ha och mysigt, tindrande, varmt och fullt av gemenskap blir det om jag låter bli julhysterin. Den behövs inte!
Andra som skriver
under veckans rubrik finner du uppe till höger här på sidan. Titta gärna in hos dem! och om du vill haka på och skriva är det bara att lämna en kommentar så länkar jag upp dig!

Nästa vecka - Plasten i mitt liv


10 kommentarer:

Karin sa...

Just på den sortens jobb vore det ju riktigt nervöst om julhysterin uteblir!
Men hemma, ja hemma önskar man att man ska vara klok nog att sätta sig ner en stund tills brådskan går över...

Anki sa...

Kul att du är tillbaka! Jag har också taggat ner rejält från den julhysteri jag drogs med i när barnen var små :)

olgakatt sa...

Ett jullov under min skoltid jobbande jag på varuhus i den servicedisk där man slog in folks julklappspaket. Hysteri var bara förnamnet! Jag avundas dig inte jobbet i mataffär före jul! Hoppas du är litet hårdhudad efter att ha varit med några gånger.

Paula i pörtet sa...

Hej, kul att du åter hängt på i rubrikerna. Ja tänk så mycket enklare allt blir när man blir äldre och klokare...Jag minns alla år när jag envisades med att trilla mina köttbullar som absolut skulle innehålla kryddpeppar som ingen av barnbarnen gillade...fem år senare bönar och ber de vuxna barnbarnen om att jag ska laga riktiga julköttbullar igen. håhåjaja...
Nej nu ska alla måsten sopas under mattan o där får de ligga till vårstädningen...

HeLena sa...

Ja, det är sant! Men hela världen går väl inte under för att just den prinskorven "man" vill har är slut och kommer in igen före julafton.... ho ho ho...
Ja verkligen. Vi började med att öppna julklapparna innan maten så att alla skulle kunna slappna av och njuta. Ett klokt beslut visade det sig!

HeLena sa...

Tack Anki! Låter bra det! Även om det är mycket som ska fixas ska vi ju också hinna njuta!

HeLena sa...

Alla jobb har väl sina baksidor i och för sig. Men jo, rutin har jag och lite knasig är jag väl också som älskar mitt jobb som för det mesta är roligt. När kunder går till personangrepp kan det bli jobbigt men jag försöker tänka att det är deras problem...

HeLena sa...

Hej, Tack Paula! Visst är det märkligt, först vill ingen ha sen vill alla... hahaha! Skönt att saker och ting ändrar sig ändå! Klokt beslut!

Äventyret framtiden sa...

Du beskriver det verkligen bra! Och jag känner igen allt, för så var det när barnen var små och man ville ha en perfekt jul. Nu är den perfekt utan all stress. Trots allt. Man lär sig med åren och tack och lov för det. Men det är lätt att ryckas med....
<3

HeLena sa...

Åh! TACK Karin! Visst var det. Ja det är så lätt att ryckas med... jag hoppas jag inte stressar i år, men med mycket jobb är det ibland svårt... håhå jaja... HO-HO-HO
<3