jordgubbarochbubbel

jordgubbarochbubbel

söndag 18 september 2016

Veckans rubrik - Ekologiskt

Lördagstemat har bytt namn till Veckans rubrik!
Väldigt passande då vi är många som har svårt att få till temat just på lördagar. Tack Pettas Karin för förslaget!

Olgakatt är rubriksättare och denna vecka vill hon att vi ska skriva om ekologiskt.

Skillnaden i smak på ekologiska bananer och "vanliga" konventionellt odlade är milslång och det märker man först när man ätit ekologiska bananer ett tag. Jag köper nästan uteslutande ekologiska bananer när det finns. Alla butiker/kiosker har dem inte.

I övrigt använder jag ekologiskt när jag kan. Alltid mjölk, för det mesta alla mjölkprodukter och frukt och grönt. Men ofta är dessvärre kvalitén mycket sämre på frukt och grönsaker, ja jag vet att det hänger ihop med obesprutade och icke miljögifter, men om kvalitén inte är bra vill jag heller inte köpa. Jag vill inte betala dyrt för att sedan inte kunna äta upp det som jag köpt. Då köper jag hellre svenskt när det finns.

Jag har lite huvudbry kring detta med att dem flesta ekologiska frukt och grönsakerna är importerade... hela idén faller platt på något sätt... Hur miljövänliga är flygplan?


Kika gärna in hos dem andra här under och se vad dem skriver om i Veckans rubrik!
Vill du också vara med, lämna en kommentar så länkas du upp!

Ha det fint!

AnnaKarin i Stockholm, LivsrummetOlagkattPettas, ToveUlla

6 kommentarer:

Anki sa...

Visst är det viktigt att välja ekologiskt om det går - men mina tankar går som dina till det här med långa transporter. För som du skriver - hur miljövänligt är det att skicka frukt och grönsaker med flyg eller långväga lastbilstransporter. Det bästa är förstås om man kan välja både ekologiskt och närproducerat.
Ha det gott!

olgakatt sa...

Inte är det mesta ekologiska i matväg importerat! Jag köper en grönsakslåda varje vecka där det allra mesta är svenskodlat. Vintertid är förvisso vissa sorter importerade från Sydeuropa och fraktade med tåg och sista sträckan med lastbil. Men rotsaker, lök, kålsorter och annat med lång hållbarhet finns alltid svenskt. Man kan också köpa på sommaren och frysa eller mjölksyra. Det gäller bara att hitta sina leverantörer! Alla butiker är inte bra på ekovaror.

HeLena sa...

Som sagt, när jag hittar det som jag vill ha så köper jag det. Om inte så väljer jag det näst bästa...
Tack det samma!

HeLena sa...

Nej det finns många butiker som inte är bra på ekologiskt det är sant. Och jag jobbar ju för en av dem största kedjor som går i bräschen för det här med ekologiskt och jag försöker handla det mesta på jobbet. Det spar också på miljön att jag inte far runt som en tok... men säkert skulle jag kunna hitta lokala odlare om jag letade lite men... så långt har jag inte kommit ännu...

Anna/notonmusic sa...

Närproducerat är väldigt trevligt, vi hade en liten saluhall en bit ut på landet ett tag där det gick att köpa kött, fisk, ägg, kyckling, grönsaker och matlådor. Hur bra som helst. Vi åkte dit varje fredag och laddade upp. Men så blev ägaren sjuk och nu har de bara kvar cateringdelen. Synd på en bra idé, men det måste alltid finnas en eldsjäl bakom sådant.

HeLena sa...

Ja, någon måste börja och brinna för det så kommer fler efter...