jordgubbarochbubbel

jordgubbarochbubbel

lördag 24 september 2016

Veckans rubrik - Mitt förhållande till plast och syntetIdag blir det veckans rubrik som tema denna lördag i slutet av september.
Utanför fönstret har solen inte riktigt vaknat än men är på god väg. Jag som är ledig har som vanligt svårt att sova och vaknade 04.50. Lite surt...

Jag gillar att stiga upp på morgonen, morgonmänniska som jag är men sover gärna till 6.00-6.30 sådär i alla fall. Allt före 05.30 känns som natten. Tycker jag.
Trots att jag under tre års tid steg upp 03.45 nästan varje morgon så har jag inte vant mig. Kroppen vill inte vakna så tidigt... runt fem-tiden är okej men dessförinnan, gäsp gäsp, då är inte kroppen eller knoppen riktigt med.

Olgakatt är rubriksättare och idag vill hon att vi ska skriva om

Mitt förhållande till plast och syntet
är ambivalent. Jag har ganska många plastburkar i hushållet. Matlådor, laga-mat-baka-skålar, termos-mugg, köks-verktyg med mera.. Och i teflonbeläggningen ska man ju inte använda något annat och det är ju säkert något plastigt i sig. Bra grejer! Lätta att använda, göra rent och inte jättedyrt.
Och silikonpenseln som jag uppskattar så mycket! Inget fastnar eller lossnar. Perfekt ju!
Ibland undrar jag om plasten släpper ifrån sig något som jag får i mig vid upphettning... kan aldrig vara bra egentligen. Men slutar jag använda dessa grejer, nope!


bild från härI klädväg så finns det överallt. Fleece och polyester som foder, skyddar bra emot kylan. Och då jag är en fryslort... ja finns också i min garderob.
Dock har jag svårt att betala dyra pengar för en tröja eller klänning om det står 100% polyester. Det spelar ingen roll hur snyggt plagget är...

Viskos har jag en förkärlek till men det är väl också plast?!
Poly förresten betyder väl fler så då är polyester en blandning av flera "ester" som är vaddå? en mix av rester från olja? Och hur dem gör för att få fram detta det vill jag nog inte heller veta. Det är inte bra för miljön i alla fall.

bild från härJag har ett par gympadojjor i skinnimitation. Syntet. Det tog lång tid att gå in dem och jag är inte sådan stor fan av dem men dem får hänga med tills dem är slut. Och mina träningsdojjor genom åren har ju varit i någon blandning, mesh och polyester... svårt att undvika tror jag. Och alla träningskläder som "andas" är väl också i polyester... usch ja!

Jag återvinner i alla fall plastförpackningar och pantar petflaskorna. Och om det är plast runt om burkar, 6-p med läsk eller öl till exempel så klipper jag alltid sönder så att inget djur ska kunna fastna i det, om det skulle hamna ute i naturen. Värst var ju dessa plastringar som användes under lång tid.


bild från härBilden ovan är ju rena rama skräcken, tänk att det kan se ut så här. Har vi verkligen inte förstånd att begripa bättre?

Pappers eller plastpåse? då jag handlar. Det är olika, när vi storhandlar har vi flergångskassar (i plast) och om jag handlar lite så, ibland papper i bland plast... här vet jag inte. Vilket är bäst? Papper som ju görs av träd eller plasten som, ja... svårt. Många plastpåsar idag blir ju vattenånga när dem bränns och det är ju bra.

Som sagt jag är ambivalent. Använder dessa produkter visst gör jag det. Dem finns ju överallt.
Emot bättre vetande!

Trevlig helg!

AnnaKarin i Stockholm, LivsrummetOlagkattPettas, ToveUlla

10 kommentarer:

Karin sa...

Den där strandbilden är verkligen skrämmande! Jag tror det är där plasten gör mest skada – i havet. Hela kontinenter av plast som flyter omkring är illa nog och alla plastföremål som blir mikroplast som skadar allt levande i haven... Om återvinning fungerade skulle det kanske vara snudd på oproblematiskt, men när altför många sorglöst hivar alltför mycket över bord... ja då är nog plastförbud det enda som hjälper.

olgakatt sa...

Människan är människans fiende med all nedskräpning, det är helt makabert vad vi åstadkommer. Och definitivt inte bara med plast utan med gifter av alla de slag.
Men plasten i vardagen kan vara en välsignelse också. Håller med om silikonpenseln! Suverän!

englundskan sa...

Hur gjorde dom förr undrar jag, innan plasten fanns? Matresterna låg i en skål med ett fat över, ingen plastlåda. När det skulle vara matlådor så var de i metall. Det gick ju det också. Men visst förenklar plasten tillvaron många gånger.

olgakatt sa...

PS. Ylle värmer MYCKET bättre än fleece! Har i klart minne en fjälltur i dåligt väder med tre Stockholmsdamer klädda i fleece och gortex. De blev genomblöta och höll på att frysa halvt ihjäl medan vi två övriga i ull och gammaldags galonregnställ var varma och goa och snustorra under regnstället.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Inte helt lätt
att navigera rätt
i denna värld av syntet ...
Ha det gott!

HeLena sa...

Ja jag tror du har rätt i det. Det är konstigt ändå hur människor gör så mycket dumt ombord, som dem aldrig skulle tänkas göra iland...

HeLena sa...

Som alltid så vis och klok Olgakatt!

HeLena sa...

Ja det var ju så dem gjorde och det fungerade också, men plasten förenklar visst gör den.

HeLena sa...

Ja, ylle är bäst helt klart. Men jag har svårt med att det kliar...

HeLena sa...

Ja, Tove där slår du huvudet på spiken!
Tack det samma!